Κουρκουμάς - αντικαρκινική προστασία!


Κουρκουμάς - αντικαρκινική προστασία!

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό, που χρησιμοποιείται κυρίως στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον κουρκουμά και πολλές από τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί, εστιάζουν στο κυρίαρχο συστατικό του, που δεν είναι άλλο από την κουρκουμίνη.


Τι είναι η κουρκουμίνη και γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο τελευταία;

Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική φαινόλη που δίνει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Είναι μη τοξική και παρότι δεν έχει υψηλή βιοθιαθεσιμότητα, έχει τραβήξει το επιστημονικό ενδιαφέρον για τις αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, επιδεικνύοντας δυνατότητες πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου.
Επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν πως οι Ινδοί που έχουν εντάξει στη διατροφή τους κουρκουμά σε μεγάλες ποσότητες, έχουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Πράγματι τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η φυσική αυτή χρωστική ουσία, εμποδίζει τη δράση ενζύμων που ευθύνονται για την εξέλιξη ορισμένων καρκίνων.
Επίσης η κουρκουμίνη εξετάζεται και ως θεραπευτικός παράγοντας για καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και του προστάτη, τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, η ψωρίαση και η νόσος του Alzheimer. Τέλος, φαίνεται πως όταν η κουρκουμίνη ενταχθεί στη διατροφή πασχόντων μπορεί να δράσει συνδυαστικά και να επηρεάσει θετικά στην αποτελεσματικότητα των ακτινοθεραπειών και των χημειοθεραπειών του γαστρεντερικού καρκίνου.


Εντάξτε τον κουρκουμά στη διατροφή σας!

Αποτέλεσμα εικόνας για kourkoumas



Σαλέπι με κουρκουμά, τζίνζερ και κανέλα!

Υλικά
ü  1 1/2 κ. γλυκού σαλέπι   
ü  1/2 κ. γλυκού κουρκουμά
ü  στη μύτη του κουταλιού τζίντζερ
ü  στη μύτη του κουταλιού κανέλα
Εκτέλεση
Ø  Βάζουμε σε μπρίκι με χλιαρό νερό το σαλέπι, τον κουρκουμά και το τζίντζερ και ανακατεύουμε έως ότου να φουσκώσει.
Ø  Σερβίρετε με κανέλα και πίνεται ζεστό.


Αποτέλεσμα εικόνας για Σαλέπι με κουρκουμά, τζίντζερ και κανέλα!




v  Panda A, et al. New insights into therapeutic activity and anticancer properties of curcumin. IJEP, 2017;31(9):31-45. 
v  Mantzorou M, et al. Effects of curcumin consumption on human chronic diseases: A narrative review of the most recent clinical data. Phytother Res. 2018;32:6.
v  Bachmeier BE, Killian PH and MelchartInt D. The Role of Curcumin in Prevention and Management of Metastatic Disease. J Mol Sci. 2018;19(6):1716.
v  Epstein J, Sanderson IR and Macdonald TT. Curcumin as a therapeutic agent: the evidence from in vitro, animal and human studies. Br J Nutr. 2010;26:1-13.
v  López-Lázaro M. Anticancer and carcinogenic properties of curcumin: considerations for its clinical development as a cancer chemopreventive and chemotherapeutic agent. Mol Nutr Food Res. 2008;52 Suppl 1:S103-27.
v  Patel BB, Majumdar AP. Synergistic role of curcumin with current therapeutics in colorectal cancer: minireview. Nutr Cancer. 2009;61(6):842-6.

Σχόλια