Η
βιταμίνη D έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο και τάσσεται υπέρ
της καρδιαγγειακής υγείας. Τα χαμηλά, ωστόσο, επίπεδα βιταμίνης D, έχουν
ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω
διαφόρων μηχανισμών. Έχει φανεί πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου
σε άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D
είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερος από
άτομα με φυσιολογικά επίπεδα και ακόμη μεγαλύτερος όταν συνδυάζεται με αυξημένο
σωματικό βάρος.
Πού
όμως οφείλονται τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D?
Κυρίως
οφείλονται σε προληπτικά μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία από τον καρκίνο
του δέρματος, όπως τα αντιηλιακά και η κάλυψη όλης της επιφάνειας του δέρματος κατά
την έκθεση στο ήλιο ή η αποφυγή παντελούς έκθεσης στον ήλιο. Η μειωμένη
πρόσληψη της βιταμίνης μέσω της διατροφής, είναι ο δεύτερος κατά σειρά
παράγοντας. Παρόλο που η βιταμίνη D δεν υπάρχει σε
πληθώρα τροφίμων, οι κυριότερες πηγές της, είναι το μουρουνέλαιο, το σκουμπρί
και ο σολομός.
Η
προτεινόμενη ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης D είναι:
· Για ηλικίες 1-70
ετών, εγκυμονούσες & θηλάζουσες à 15μg/ημέρα (600IU)
· Για άνω των 70
ετών à 20μg/ημέρα
(800IU)
Ωστόσο
είναι δύσκολο να καλυφθούν επαρκώς τα επίπεδα βιταμίνης D, μέσω της έκθεσης
στον ήλιο, αλλά και από τρόφιμα, εκτός αν είναι εμπλουτισμένα. Σε ανασκόπηση της
βιβλιογραφίας φάνηκε ότι στα άτομα που έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D για ένα ορισμένο διάστημα,
· Βελτιώθηκε η
λειτουργία του ενδοθηλίου και η συστολική πίεση
· Αυξήθηκε η HDL χοληστερόλη, ενώ μειώθηκαν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων
· Βελτιώθηκε σημαντικά
η ευαισθησία στην ινσουλίνη
· Μειώθηκαν τα
επίπεδα PTH (παραθορμόνης, αυξημένα
σε δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό & παθήσεις των οστών, ενώ τελευταία
φαίνεται να παίζει ρόλο στη δράση της λεπτίνης)
· Ενώ παράλληλα
παρατηρήθηκε μείωση στο ποσοστό λίπους και βελτίωση της απορρόφησης ασβεστίου. Παράγοντες
που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ο καθένας
με διαφορετικό τρόπο.
Επομένως η λήψη
συμπληρώματος 10μg/ημέρα βιταμίνης D ή η
κατανάλωση εμπλουτισμένου γάλακτος, γιαουρτιού ή τυριού, πιθανόν να είναι μια
αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου σε επίπεδο
πληθυσμού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.
Βαρδακαστάνη Κ. Διονυσία
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος (BSc, MSc)
Συνεργάτης Ιατρικού Περιοδικού Ιάτωρ και
διαδικτυακού περιοδικού Κύπρου Onlycy
Mέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Eλλάδος & Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας
Παχυσαρκίας
Email: denia_jnt@hotmail.com,
Τηλ: 6974200567 (Ελλάδα), 0035796879138 (Κύπρος)
1. Valdivielso
M, Cannata-andı J, Coll B, Ferna E, Asturias UC De, Sofı IR. A new role for
vitamin D receptor activation in chronic kidney disease. Am J Physiol Ren
Physiol. 2009;(21):1502–9.
2. Food
and Nutrition Board , Institute of Medicine NA. Dietary Reference Intakes (
DRIs ): Estimated Average Requirements. 2011;(1997):1–4.
3. Mousa
A, Naderpoor N, Teede HJ, de Courten MP, Scragg R, de Courten B. Vitamin D and
Cardiometabolic Risk Factors and Diseases. Minerva Endocrinol [Internet].
2015;(November). Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25714787
4. Siadat
ZD, Shariat A, Sadeghi M, Kiani K, Farajzadegan Z. Vitamin D deficiency and
coronary artery disease. 2012;(March).
5. Welles
CC, Whooley M a., Karumanchi SA, Hod T, Thadhani R, Berg AH, et al. Vitamin D
deficiency and cardiovascular events in patients with coronary heart disease:
Data from the heart and soul study. Am J Epidemiol. 2014;179(11):1279–87.
6. Muñoz-Aguirre
P, Flores M, Macias N, Quezada AD, Denova-Gutiérrez E, Salmerón J. The effect
of vitamin D supplementation on serum lipids in postmenopausal women with
diabetes: A randomized controlled trial. Clin Nutr [Internet]. 2014;(October
2015). Available from:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561414002544
7. Zittermann
A, Frisch S, Berthold HK, Go C, Kuhn J, Kleesiek K, et al. Vitamin D
supplementation enhances the beneficial effects of weight loss on
cardiovascular disease risk markers. Am J Clin Nutr [Internet].
2009;89(5):1321–7. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19321573
8. Salehpour
A, Shidfar F, Hosseinpanah F, Vafa M, Razaghi M, Hoshiarrad A, et al. Vitamin
D3 and the risk of CVD in overweight and obese women: a randomised controlled
trial. Br J Nutr [Internet]. 2012;108(10):1866–73. Available from:
http://www.journals.cambridge.org/abstract_S0007114512000098
9. Sugden
JA, Davies JI, Witham MD, Morris AD, Struthers AD. Vitamin D improves
endothelial function in patients with Type 2 diabetes mellitus and low vitamin
D levels. Diabet Med.
2008;25:320–5.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου