What about Dark Chocolate?
Η σοκολάτα χαρακτηρίζεται αμαρτωλό γλυκό από
πολλούς, πιθανότατα λόγω του αυξημένου ενεργειακού περιεχομένου της, δεν παύει
όμως να είναι ένα απολαυστικό σνακ με ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις στην
υγεία. Ένα μεγάλο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού προτιμά τη σοκολάτα γάλακτος
(περίπου 255 Kcal/50 gr). Από την άλλη μεριά έχουμε και εκείνους που
εκτιμούν την αυθεντική γεύση της μαύρης σοκολάτας (περίπου 240 Kcal/50 gr).
Ωστόσο,
υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ειδών σοκολάτας, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη
διατροφική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πικρή, καθώς έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα
σε κακάο (από 70% και άνω) και καθόλου προσμίξεις γάλακτος, ενώ αποτελεί και
μία από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, ψευδάργυρου, καλίου, σεληνίου, μαγνησίου, σιδήρου και
φυτικών ινών.
Όπως
καταλάβατε, ο λόγος γίνεται υπέρ της μαύρης σοκολάτας, η οποία έχει να
προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας, εφόσον καταναλώνεται στα πλαίσια μιας
ισορροπημένης διατροφής.
Ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης
Το 2005 σε μια κλινική
μελέτη φάνηκε φάνηκε πως η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση 100 γρ μαύρης σοκολάτας, η οποία περιείχε περίπου 500mg πολυφαινολών, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού, έναντι της ινσουλίνης σε υγιή άτομα, σε αντίθεση με τη λευκή σοκολάτα, η οποία
δεν περιέχει κακάο και πολυφαινόλες. Με λίγα λόγια η μαύρη σοκολάτα αποτελεί
μια απολαυστική πρόταση και για τους διαβητικούς, καθώς βοηθάει στη ρύθμιση του
ζαχάρου, χωρίς να προκαλεί υπεργλυκαιμία. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη
σημασία στην ποιότητα της σοκολάτας και αυτό μπορεί να εκτιμηθεί από το ποσοστό
της περιεκτικότητάς της, σε κακάο (>70%).
Kαρδιοπροστατευτική
δράση
Τα αποτελέσματα
μιας ιταλικής διατμηματικής έρευνας, έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση φυτικών
στερολών και πολυφαινολών που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα έχει ευεργετικά
αποτελέσματα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των αντιοξειδωτικών
τους ιδιοτήτων. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και μειώθηκαν
τα επίπεδα της LDL και της ολικής χοληστερόλης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση πόντων
στην περιφέρεια. Σε μια άλλη μελέτη φάνηκε ότι η ημερήσια κατανάλωση 10 g
μαύρης σοκολάτας (> 75% κακάο) κατά τη διάρκεια ενός μήνα βελτιώνει
σημαντικά τη λειτουργία του αγγειακού συστήματος σε νεαρά και υγιή άτομα.Συμπερασματικά η
μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, πλούσιας σε κακάο φαίνεται να είναι
αποτελεσματική στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και του εμφράγματος του
μυοκαρδίου.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε ότι
ύστερα από κατανάλωση φλαβονοειδών που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα, η συστολική πίεση μειώθηκε περίπου 4.5 mmHg και η διαστολική πίεση περίπου 2.5 mmHg. Σε μια άλλη έρευνα που διεξήχθη στην Ιορδανία η αύξηση της πρόσληψης μαύρης σοκολάτας
συσχετίστηκε με σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων,
ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης ή την ηλικία του ατόμου. Τα
αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, μπορεί να
υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία, μέσω της βελτίωσης της ενδοθηλιακής λειτουργίας και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Βελτίωση εγκεφαλικής λειτουργίας & διάθεσης
Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα φάνηκε ότι εμπλέκονται σε μηχανισμούς του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη και τη μάθηση, Ύστερα από μακροχρόνια κατανάλωση σοκολάτας παρατηρήθηκε θετική επίδραση στη διανοητική λειτουργία του εγκεφάλου, τη μνήμη, τα αντανακλαστικά, καθώς και τη συμπεριφορά των ατόμων. Η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα, δρουν ευεργετικά στις παραπάνω διαδικασίες, μέσω της διέγερσης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αυξάνει επίσης τα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου, της σεροτονίνης, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και την ψυχική ευφορία του ατόμου. Άτομα με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Βοηθάει στον έλεγχο
της όρεξης
Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα φάνηκε ότι εμπλέκονται σε μηχανισμούς του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη και τη μάθηση, Ύστερα από μακροχρόνια κατανάλωση σοκολάτας παρατηρήθηκε θετική επίδραση στη διανοητική λειτουργία του εγκεφάλου, τη μνήμη, τα αντανακλαστικά, καθώς και τη συμπεριφορά των ατόμων. Η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα, δρουν ευεργετικά στις παραπάνω διαδικασίες, μέσω της διέγερσης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αυξάνει επίσης τα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου, της σεροτονίνης, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και την ψυχική ευφορία του ατόμου. Άτομα με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Τέλος, πολύ σημαντικό για όσους δεν μπορούν να δαμάσουν το δαίμονα που εμείς οι διαιτολόγοι ονομάζουμε λαιμαργία, ύστερα από μια κλινική μελέτη του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, φάνηκε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας προάγει το αίσθημα κορεσμού πιο σύντομα και καταστέλλει την επιθυμία για κατανάλωση γλυκού σε σύγκριση με την κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος. Αυτό αφενός μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης, παρατείνοντας το αίσθημα πληρότητας και αφετέρου στην περιεκτικότητα λίπους, η οποία ήταν 24% μεγαλύτερη στη μαύρη σοκολάτα σε σχέση με την σοκολάτα γάλακτος, ωστόσο το λίπος στη μαύρη σοκολάτα ήταν αποκλειστικά βούτυρο κακάο, ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιείχε τόσο βούτυρο κακάο όσο και βούτυρο από ζωικό λίπος. Ωστόσο συνιστάται να καταναλώνεται με μέτρο, για να αποφεύγεται η αύξηση του βάρους.
Τέλος, πολύ σημαντικό για όσους δεν μπορούν να δαμάσουν το δαίμονα που εμείς οι διαιτολόγοι ονομάζουμε λαιμαργία, ύστερα από μια κλινική μελέτη του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, φάνηκε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας προάγει το αίσθημα κορεσμού πιο σύντομα και καταστέλλει την επιθυμία για κατανάλωση γλυκού σε σύγκριση με την κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος. Αυτό αφενός μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης, παρατείνοντας το αίσθημα πληρότητας και αφετέρου στην περιεκτικότητα λίπους, η οποία ήταν 24% μεγαλύτερη στη μαύρη σοκολάτα σε σχέση με την σοκολάτα γάλακτος, ωστόσο το λίπος στη μαύρη σοκολάτα ήταν αποκλειστικά βούτυρο κακάο, ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιείχε τόσο βούτυρο κακάο όσο και βούτυρο από ζωικό λίπος. Ωστόσο συνιστάται να καταναλώνεται με μέτρο, για να αποφεύγεται η αύξηση του βάρους.
Συμπερασματικά, ύστερα από την ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας, φαίνεται πως αδίκως η μαύρη σοκολάτα είναι παρεξηγημένη, καθώς παρέχει στον οργανισμό μας πολλαπλά οφέλη, φυσικά ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Βιβλιογραφία
T. Pereira, I. Andrade, J. Maldonado & J. Conde, ‘’Central Arterial Hemodynamic Effects of
Dark Chocolate Ingestion in Young Healthy People: A Randomized and Controlled
Trial’’, 2014
Sokolov
AN, Pavlova MA, Klosterhalfen S, Enck P, ‘’Chocolate and the brain:
neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior’’, 2013
L. Di Renzo, M. Rizzo, F. Sarlo,
C. Colica, L. Iacopino, E. Domino, D. Sergi, A. De Lorenzo, ‘’Effects of dark chocolate in a population of
Normal Weight Obese women: a pilot study’’, 2013
Guillén-Casla V,
Rosales-Conrado N, León-González ME, Pérez-Arribas LV, Polo-Díez LM, ‘’Determination of serotonin and its
precursors in chocolate samples by capillary liquid chromatography with mass
spectrometry detection’’, 2012
LB Sorensen & A Astrup, ‘’Eating dark and milk chocolate: a randomized crossover study of
effects on appetite and energy intake’’, 2011
Al-Safi SA, Ayoub NM,
Al-Doghim I, Aboul-Enein FH, ‘’Dark chocolate and blood
pressure: a novel study from Jordan’’, 2011
Scholey AB, French SJ,
Morris PJ, Kennedy DO, Milne AL, Haskell CF, ‘’Consumption of cocoa flavanols results in acute improvements in mood
and cognitive performance during sustained mental effort’’, 2010
Grassi D, Desideri G, Ferri C, ‘’Blood pressure and cardiovascular risk: what
about cocoa and chocolate’’, 2010
R. R. Allen, L. A. Carson,
C. Kwik-Uribe, E. M. Evans & J. W. Erdman Jr, ‘’Daily Consumption of a Dark Chocolate Containing Flavanols and Added
Sterol Esters Affects Cardiovascular Risk Factors in a Normotensive Population
with Elevated Cholesterol’’, 2008
D.
Grassi, C. Lippi, S. Necozione, G. Desideri & C. Ferri, ‘’Short-term administration of dark chocolate is followed by a
significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in
healthy persons’’, 2005
Βαρδακαστάνη Κ. Διονυσία
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος (BSc, MSc)
Mέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος
& Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Email: denia_jnt@hotmail.com
Τηλ: 6974200567
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου